Gabrielovci pokřtili nové album, Babice zažili show

Takovou show Babičtí ještě nezažili. Večer patřící křtu nového cédéčka cimbálové muziky Stanislava Gabriela, který sliboval nevšední hudební zážitek, se proměnil v pořad plný briskního humoru a folklorní vytříbenosti.  Recesi drželo pevně v rukou neotřelé moderátorské duo David Pavlíček – Ladik Šimeček. O folklorní nádheru se postarali Gabrielovci s tanečním souborem Kalina. Nechyběli ani hosté – Cimbálová muzika Grajcar z Dolních Bojanovic. Číslo jedna programu však byl křest alba Z Uher do Moravy. „Název vychází z obsahu cédéčka. Sáhli jsme tentokrát po písničkách ze Slovenska. 

 

To bylo kdysi součástí Uher a v té souvislosti nás napadla písnička Z Uher do Moravy. Nakonec jsme se dohodli, že právě po ní cédéčko pojmenujeme,“ přiznal primáš Stanislav Gabriel s tím, že muzika už má na kontě alba s písněmi z Podluží, Horňácka i Dolňácka. Sobotním křtem Gabrielovci také splnili slovo, které dali publiku přesně před rokem na stejném místě. Tehdy slíbili, že do roka budou křtít nové album. „Už jsme tři roky po sobě křtili cédéčka. Je to vyčerpávající. Teď ještě odehrajeme vánoční koncerty a dáme si pauzu,“ prohlásil Gabriel s tím, že se muzika úplně neodmlčí.

 

Vzniknout má totiž cédéčko, na kterém zmapuje svou činnost mužský a ženský sbor z Kudlovic a Gabrielovi se na tomto počinu budou také podílet.  Salvy smíchu v zaplněném sále babického kulturáku vyvolávali v sobotu večer Pavlíček s Šimečkem, kteří se pasovali do role rozhlasových moderátorů. Jako „kovaní Pražáci“ rozuměli se vším všudy slováckému folkloru a také si jej náležitě zinscenovali. Podali si však také muzikanty. Dopídili se kdesi jejich fotek z dětství a představili Gabrielovce tak, jak je až do onoho večera nikdo neznal. Na snímcích tak sál viděl Stanislava Gabriela jako primáše v prenatálním stádiu, Tomáše Gabriela v roli vášnivého nezletilého basisty a milovníka rychlých aut a o Jiřím Rohelovi vyplynulo napovrch, že je vlastně z Asie. Kmotry nového alba se stali dramaturg Jan Gogola, hradišťský místostarosta Evžen Uher a Míša Kuřinová-Pavlíčková z Nadace Děti-kultura-sport.

 

Martin Nevyjel