6.12.2013 Adventní koncert pro přátele z Velehradu

Gabrielovci koncertovali ve velehradském Vincentinu

PŘED OLTÁŘEM. V kapli Vincentina koncertovala v sobotu cimbálová muzika Stanislava Gabriela se sólisty.

PŘED OLTÁŘEM. V kapli Vincentina koncertovala v sobotu cimbálová muzika Stanislava Gabriela se sólisty. Autor: DENÍK/Zdeněk Skalička

včera 12:19

Velehrad – Rok se sešel s rokem a na klienty a zaměstnance Domova pro osoby se zdravotním postižením Velehrad -Vincentinum dýchla v sobotním podvečeru tradiční předvánoční atmosféra. 

 

Devadesátiminutový adventní koncert cimbálové muziky Stanislava Gabriela mladšího a sólistů, Terezie Habartové a Stanislava Gabriela staršího, připomenul obyvatelům z Vincentina i ze sesterských velehradských domovů, že se nezadržitelně blíží vánoční svátky.

„V kapli domova jsme zahráli a zazpívali slovácké a lidové písničky, ale také některé moravské písně s vánoční tematikou, jež jsou natočeny na cédéčku Neseme Vám tú novinu, vydaném před dvěma roky," okomentoval v pořadí šestý ročník adventního koncertu ve Vincetinu Stanislav Gabriel, primáš cimbálovky. Netajil se tím, že pro muziku i zpěváky byl koncert ve Velehradě jakousi generální zkouškou před středečním (11. prosince) natáčením adventního koncertu pro Český rozhlas, ale i šňůrou vánočních koncertů v Nětčicích u Zdounek, Uherském Hradišti a Strážnici.

„S nápadem, abychom v adventním čase uspořádali koncerty pro klienty Vincentina, k nimž osud nebyl zrovna šťastný, přišel velehradský praktický lékař Jiří Rohel. Před prvním koncertem jsme měli strach z toho, jak jej hendikepovaní klienti přijmou. Ale obavy byly zbytečné," informoval primáš.

„Obyvatelé našeho domova se na cimbálovou muziku a její zpěváky vždycky moc těší. Jejich muzika a písničky zvedly našim klientům předvánoční náladu a oni to uměli ocenit potleskem," potvrdila vedoucí Vincentina Milena Marečková. Nadšené koncertem byly i klientky Chráněného bydlení sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradě. „Bylo upřímným potěšením a zážitkem strávit s cimbálovkou Stanislava Gabriela sobotní podvečer," pochvalovala si Patricie Kolísková, pracovnice v sociálních službách chráněného bydlení.

Autor: Zdeněk Skalička

http://slovacky.denik.cz/galerie/gabrielovci-koncertovali-ve-velehradskem-vincentinu-g1213.html?mm=4931266